riool
Beekdaelen stapt mogelijk in 2024 over naar een rioolheffing gebaseerd op het waterverbruik.
Foto:© Dreamstime
bekritiseerde rioolbelasting voorlopig ongewijzigd

Beekdaelen: rioolheffing naar waterverbruik

Inwoners van de gemeente Beekdaelen kunnen mogelijk vanaf 2024 hun rioolheffing betalen op basis van hun waterverbruik. B&W van Beekdaelen onderzoeken de mogelijkheden en effecten van het heffen van rioolrecht dat gekoppeld is aan het gebruik van water.

BEEKDAELEN 
VAN ONZE REDACTIE

Deze omvorming zou per ingaande van het nieuwe gemeentelijke rioolplan in 2024 moeten plaatsvinden.  Dat wil de gemeenteraad  althans. Die gaf B en W eerder opdracht om de rioolbelasting op basis van waterverbruik te onderzoeken. Volgens alle partijen in Beekdaelen zou het eerlijker zijn voor kleine huishoudens die weinig vervuilen als de gemeente overgaat tot een systeem met verschillende tarieven. “Hoe meer water je gebruikt – en dus door het riool spoelt – hoe meer je betaalt aan afvoerrechten. Zo betaalt de vervuiler en stimuleer je mensen zuiniger met water om te gaan”, zo is de gedachte. 

1 of 300.000 liter

Formeel differentieert de gemeente nu al in de tarieven. Maar dat is alleen in theorie. Of je nu 1 of 300.000 liter per jaar gebruikt: je betaalt hetzelfde tarief. Dat leidde vorig jaar tot veel kritiek van inwoners. Vooralsnog  is er voor Beekdaelenaren echter nog geen reden om de polonaise te lopen. De rioolheffing in 2023 bedraagt 300 euro (was 285,42 euro)  voor de eerste 300 kubieke meter waterverbruik.