Fureys
De Ierse folkgroep The Fureys komt vrijdag 18 november naar Hulsberg.
Foto: © Rob Dijksman
Ierse band The Fureys speelt op 18 november in GEMEENSCHAPSHUIS DE lange berg

Een van de oudste en bekendste Ierse folkgroepen komt naar Hulsberg

The Fureys, een van de oudste en bekendste Ierse folkgroepen, tourt deze maand door Nederland en België. Van de vijftien concerten die ze geven is er één in Hulsberg. Op vrijdag 18 november staan ze in gemeenschapshuis De Lange Berg aan de Schoolstraat. De ticketverkoop is begonnen.

BEEKDAELEN 
VAN ONZE REDACTIE

De band, die bij oprichting bestond uit de broers Eddie, Paul, George en Finbar Furey, aangevuld met Davey Arthur, timmert al 44 jaar aan de weg. Alleen Eddie en George zitten nu nog in The Fureys.  Zij zingen beiden, spelen gitaar, mandoline, banjo, bodran, en laten zich bijstaan door de doorgewinterde kroegmuzikant Camillus Hiney (accordeon, fluit), Tony Murray (bas) en Daniel Boland (banjo, viool). Ze zijn niet alleen bekend door de snelle Ierse jigs en reels die ze spelen maar vooral ook hun emotioneel geladen love en sad songs spreken hun publiek zeer aan. 

Meer dan 50 albums

Een beetje folkliefhebber heeft wel enkele cd’s (of elpees) van The Fureys in de ‘platenkast’ staan. De groep heeft meer dan vijftig albums gemaakt, met hits als When you are sweet sixteen, The Green Fields of France, Goodnight Irene en The Red Rose Café. Dat laatste is een bewerking van ‘Het kleine café aan de haven’ van Vader Abraham.Heel Ierland denkt dat het een Ierse folksong is.

Voor de tweede keer in Hulsberg

De Ierse groep stond overigens al eerder op het Hulsbergse podium. Het is Hulsbergenaar Rob Dijksman die de band, net als in 2017, opnieuw naar Hulsberg haalt. “The Fureys behoren tot de absolute wereldtop”, aldus Dijksman. “Het zijn muzikanten zonder kapsones. Vaak drinken ze met de bezoekers na afloop gezellig een potje biertje mee. Met zijn accordeon zorgt Camillus Hiney dan dat het snel een gezellige sing-song wordt.” Dijksman twijfelt er niet aan dat het op 18 november in het Hulsbergse gemeenschapshuis weer als een Dublinse pub zal klinken. “Een concert van The Fureys is er eentje om nooit te vergeten. Wie na afloop niet vrolijk naar huis gaat moet de volgende dag echt hulp gaan zoeken.” 

Tickets

Het concert op 18 november begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 24,50 euro (exclusief 2,38 euro reserveringskosten) en zijn hier verkrijgbaar.