vera
Klimaatburgemeester Vera Hoeksma: “Boodschappen doen en daarbij je eigen papieren zakjes meenemen: dat scheelt een hoop plastic verpakkingen.”
Foto:© Rob Oostwegel
BEEKDAELEN heeft niet één, maar twee klimaatburgemeesters ter inspiratie

‘Burgemeester Vera’ wil een plasticvrij Beekdaelen

Vera Hoeksma uit Doenrade en Nico Eurelings uit Schimmert mogen zich de eerste Klimaatburgemeesters van Beekdaelen noemen. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken en Klimaat donderdag bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek (van 31 oktober tot en met 6 november). Het is de bedoeling dat het tweetal de inwoners inspireren zich ook in te zetten voor een beter klimaat

BEEKDAELEN 
VAN ONZE REDACTIE

Zo verzorgt klimaatburgemeester Vera Hoeksma op 3 november  een Zero-waste presentatie.  Haar ideaal: een  plasticvrij en afvalvrij  Beekdaelen.  Het lijkt haast onmogelijk. Klimaatburgemeester Hoeksma  legt tijdens de presentatie uit dat het wel degelijk kan. Ze voert al jaren de strijd tegen plastic afval.  “Er zijn heel veel manieren om plastic te verminderen als je ervoor openstaat en weet hoe je het kunt aanpakken”, zegt Hoeksma. “Door te lezen over de Plastic Soep en over de invloed van alle plastic vervuiling op onze aarde, in de lucht en water, en uiteindelijk ook in ons lichaam werd de noodzaak duidelijk.” Iedereen is welkom om de presentatie bij te wonen, aanmelden is niet nodig. Het begint om 19.30 uur in het gemeentehuis in Schinnen. 

Zero-waste wandeltour 

Daarnaast verzorgt de kersverse klimaatburgemeester op zaterdagochtend 5 november  een Zero-waste wandeltour in Sittard. Die begint om 10.00 uur en duurt 2 uur. Aanmelden voor de wandeling  is verplicht en kan bij vwghoeksma@gmail.com. O ja, overigens  heeft Beekdaelen niet één, maar twee klimaatburgemeesters. Naast Vera Hoeksma is ook Nico Eurelings uit  Schimmert  benoemd tot klimaatburgemeester in Beekdaelen. Maar dat is logisch. Zijn (voormalige) watertoren De Reusch in Schimmert werd onlangs uitgeroepen tot het best verduurzaamde monument van Nederland.