Watertoren
Drie monumenten zitten in de finale voor de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs: het Elevatorhuis in Rotterdam, watertoren De Reusch in Schimmert en het Oldschool Hotel in Winterswijk.
Foto:© Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed
Watertoren in race voor ‘meest duurzame monumentale gebouw van Nederland’

De Reusch Schimmert genomineerd voor duurzaamheidsprijs

De Reusch in Schimmert is genomineerd voor de landelijke duurzaamheidsprijs van de Open Monumentendag. De voormalige watertoren zit bij de laatste drie. De andere genomineerden zijn: Oldschool Hotel in het Gelderse Winterswijk en het Elevatorhuis in Rotterdam. Online stemmen kan tot 7 september.

BEEKDAELEN 
VAN ONZE REDACTIE

In totaal werden 36 projecten voor de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs ingestuurd. Daar bleven er uiteindelijk drie van over, waaronder De Reusch in Schimmert. De drie genomineerden maken kans op de ‘Groene Sleutel’, de Award voor ‘meest duurzame monumentale gebouw van Nederland’.

Toonbeeld van verduurzaming

De monumentale watertoren in Schimmert is in alle opzichten duurzaam, zo stelt de jury. Zo is het volledig aardgasvrij en wordt de energie opgewekt met ruim 350 zonnepanelen. Daarnaast zijn duurzame en circulaire materialen gebruikt. Duurzaamheid is tot in de details doorgevoerd.

Eten en drinken

De Reusch is sinds juni 2021 in gebruik. De 38 meter hoge toren huisvest een enorme diversiteit aan activiteiten, die gerelateerd zijn aan eten en drinken, afkomstig uit de directe omgeving. Van microbrouwerij tot restaurant en van smaaktheater tot Euregionaal uitzichtspunt. Producten die worden gebruikt, komen uit een straal van 60 kilometer, de afstand die je kan zien, vanaf het hoogste punt van de watertoren.

Online stemmen

De winnaar van Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs wordt op 8 september bekendgemaakt. Dat gebeurt tijdens de startbijeenkomst van de Open Monumentendagen. Stemmen op De Reusch kan hier. De Open Monumentendag Duurzaamheidprijs is een intiatief van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland.