Raath
In de gemeente Beekdaelen openen 11 monumenten tijdens Open Monumentendag hun deuren voor publiek, waaronder hoeve Raath in Bingelrade. Sinds 2018 wordt de monumentale boerenhoeve duurzaam gerenoveerd.
Foto: © Katja Waltmans/archief de Beekdaeler
Elf lokaties open voor publiek

Open Monumentendag Beekdaelen in teken van duurzaamheid

Elf monumenten in de gemeente Beekdaelen zijn open voor publiek tijdens de landelijke Open Monumentendag, die op zondag 11 september plaatsvindt. Het jaarthema 2022 is ‘Duurzaamheid’.

BEEKDAELEN 
VAN ONZE REDACTIE

De gemeente Beekdaelen heeft diverse interessante monumenten die goed binnen dat thema passen: De Reusch in Schimmert, Hoeve Raath in Bingelrade en Bakhuis Mergelhoeve in Hulsberg. Door de jaren heen zijn die monumentale panden duurzaam aangepast. Tijdens de monumentendag krijgen bezoekers een kijkje in hoe de monumentale gebouwen duurzamer zijn gemaakt. Ook onder meer de beltkorenmolen in Nuth, de St. Servatiuskerk in Vaesrade, kasteel Wijnandsrade, Nonke Buusjke in Schinveld en de (duurzame) dorps- en schoolltuin ’t Paradijsje in Wijnandsrade zijn zondag 11 september te bezichtigen in het kader van landelijke Open Monumentendag.

Diverse activiteiten

In en bij de Beekdaelense monumenten die gratis te bezoeken zijn, worden diverse activiteiten georganiseerd zoals rondleidingen, lezingen, demonstraties en bezigheden voor kinderen. In de informatiefolder die de Gemeente Beekdaelen uitgeeft, staat een overzicht van het volledige programma en de deelnemende lokaties. Die is vanaf maandag 5 september gratis verkrijgbaar bij het gemeentehuis, of te downloaden via de website van de Beekdaelense monumentendag.