Indie_2048x1365
De nieuwe plaquette bij het Indië-monument in Schinnen.
Foto: © Jo Schoonbrood
Herdenkinginsplaat kan weer lang mee

Nieuwe plaquette voor Indië-monument Schinnen

Bij het Indië-monument aan de Burg. Pijlsstraat in Schinnen is onlangs een nieuwe plaquette geplaatst. De houten plaat is vervangen door een nieuw exemplaar, gemaakt van het duurzame trespa. Dat was nodig, want de in het hout gegraveerde letters zijn door de tand des tijds aangetast.

BEEKDAELEN 
VAN ONZE REDACTIE

De houten plaquette dateert uit 2012, nadat de bronzen herdenkingsplaat was gestolen. Omdat brons nogal diefstalgevoelig is, werd destijds gekozen voor een houten plaat. Die was inmiddels weer hard aan vervanging toe, de in hout gegraveerde letters zijn door de tand des tijds aangetast.

Trespa

De nieuwe plaquette is gemaakt van het duurzame trespa dat naar verwachting dertig  jaar goed zal blijven. Bovendien is trespa onaantrekkelijk voor dieven. De tekst is in de plaat gelaserd.

Initiatief

De nieuwe plaquette is geplaatst op initiatief van de Vereniging Historie Schinnen. Die kreeg niet alleen steun van de gemeente, maar ook van Van der Broek hout- & plaatbewerking die de nieuwe plaquette fabriceerde.

Herdenkingsmonument

Het Indië-monument staat bij Gasterie Noeber Beemden aan de Burg. Pijlsstraat in Schinnen. Het is in 1998 onthuld ter nagedachtenis aan twee mannen uit Schinnen die tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog om het leven kwamen.