Marco Kroon & Arend Holtus
Oud-commando en ALS-patiënt Arend Holtus geniet van het fotoboek dat Marco Kroon hem in Nuth is komen aanbieden.
Foto: Rob Oostwegel
MARCO KROON BEZOEKT ZIEKE AREND HOLTUS IN NUTH

Emotioneel onderonsje tussen oud-commando’s

Beiden maakten ooit deel uit van het Korps Commandotroepen (KCT), de speciale eenheid van de Koninklijke Landmacht. Tien dagen geleden ontmoetten ze elkaar en haalden herinneringen op. “Het was heel emotioneel”, zegt de 84-jarige in Nuth woonachtige Arend Holtus, hij lijdt al bijna negen jaar aan de spierziekte ALS. Niemand minder dan officier Marco Kroon (52), in 2009 onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, kwam Holtus een hart onder de riem steken.

BEEKDAELEN 
VAN ONZE REDACTIE

Ze zijn weliswaar van een andere lichting, ze schelen bijna dertig jaar, maar beiden hadden de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal als thuisbasis. Van daaruit werden ze uitgezonden naar een van de vele buitenlanden, met als taak het voorbereiden en uitvoeren van ‘Speciale Operaties’, zoals dat heet.


Werk met grote risico’s
Het werk van commando’s gaat gepaard met grote risico’s, velen brachten het hoogste offer in de naam van vrede en veiligheid. Dat lot bleef Holtus en Kroon bespaard, al was het soms kantje boord. Kroon kreeg dertien jaar geleden, en bepaald niet zo maar, de Militaire Willems-Orde voor moedig optreden en leidinggeven als officier bij vuurgevechten in Afghanistan.


Aanbieden fotoboek
Kroon bezocht Holtus in Nuth om hem een boek aan te bieden met foto’s die zijn gemaakt toen Holtus, op uitnodiging van het Ministerie van Defensie, een bezoek bracht aan de ‘commando-kazerne’ in Roosendaal. Beide oud-commando’s hadden elkaar veel te vertellen, en uiteraard ging het ook over Holtus’ ziekte.


Fietstocht door Beekdaelen
In mei 2017, tijdens een door het ALS Team Limburg georganiseerde fietstocht door de ‘latere’ fusiegemeente Beekdaelen, was Holtus de opvallendste deelnemer, hij stond met zijn foto in diverse kranten en L1-tv maakte een reportage. De reden: ALS-patiënt Holtus legde de veertig kilometer door het glooiende landschap samen met een buddy af op een tandem. Maar dat was toen. Want vijf jaar later zijn diens beperkingen verder toegenomen als gevolg van deze spierziekte. De opbeurende woorden van Kroon deden Holtus zichtbaar goed. Kroon, dat terzijde, kwam de afgelopen jaren meerdere keren in opspraak, maar voor zijn Militaire Willems-Orde had het geen gevolgen. Hij is tegenwoordig gestationeerd bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht als stafofficier Veteranenzaken. Eén van die gerespecteerde veteranen heet…Arend Holtus.